Ciekawostki
Ksylitol jest o 40 procent mniej kaloryczny i ma o 75 procent mniej węglowodanów od tradycyjnego cukru. Jest absorbowany i przetwarzany powoli, co powoduje bardzo małe zmiany w wydzielaniu insuliny.
Około 30 procent spożytego ksylitolu zostaje zaabsorbowana przez wątrobę, a pozostała część w przewodzie pokarmowym, gdzie rozkładany jest przez bakterie żołądkowe na krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe.
Kolejną korzyścią wynikającą ze spożywania ksylitolu jest rola, jaką ten związek odgrywa w przywracaniu normalnej konsystencji kości. Badania przeprowadzone w Finlandii na samicach szczurów z usuniętymi jajnikami dowodzą, że ksylitol przyczynił się do utrzymania gęstości kości. W kontrolnej grupie szczurów z usuniętymi jajnikami, której nie podawano ksylitolu, zarówno poziom estrogenu, jak i gęstość kości, gwałtownie spadły, natomiast u szczurów z usuniętymi jajnikami, którym podawano ksylitol, gęstość kości wzrosła.
Okazało się również na przykładzie starszych wiekiem samców szczurów, że ksylitol przyczynił się w 10 procentach przypadków do przywrócenia związanej z wiekiem utraty masy kości.
W niemającym precedensu zdecydowanym oświadczeniu fińscy uczeni zalecili stosowanie ksylitolu w leczeniu ludzi. Rekomendowaną przez nich dawką jest 40gramów dziennie! Naukowcy przypuszczają, że zdolność ksylitolu do wzmacniania kości wynika z tego, że stymuluje on wchłanianie wapnia w jelitach. łączenie ksylitolu do diety jest z pewnością przyjemnym sposobem czerpania korzyści polegających na wzmocnieniu kośćca i innych dobrodziejstwach przyczyniających się do poprawy stanu zdrowia.
Ksylitol jest nisko glikemicznym słodzikiem i jest metabolizowany niezależnie od insuliny.
Ksylitol nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi lub reakcji insuliny, mającej miejsce zwykle po posiłku innych węglowodanów.
Z tego powodu ksylitol zaleca się jako słodzik bez cukru dla diabetyków, jak również dla wszystkich osób, które poszukują zdrowszego trybu życia.
Ksylitol jest stosowany w żywności, farmaceutykach i kosmetykach w wielu krajach na całym świecie.
Obecne produkty zawierające ksylitom to m.in. guma do żucia i inne słodycze, farmaceutyki (syropy i tabletki do żucia) oraz produkty do higieny jamy ustnej takie jak pasta do zębów i płyny do płukania ust oraz żywność dietetyczna.
W badaniach naukowych od ponad 30 lat, naukowcy ds. dentystki wykazywali, że ksylitol to kluczowy składnik pomagający w walce z próchnicą.
Zawarty w naturalnych źródłach takich jak owoce i warzywa, ksylitol jest znanym słodzikiem w produktach bezcukrowych.
Ksylitol nie tylko dostarcza przyjemnego smaku, ale również zmniejsza częstość występowania próchnicy zębów.
Ksylitol ma ten sam smak jak sacharoza, ale za to 40% mniej kalorii i jest bez posmaku.
W rzeczywistości, ksylitol jest najsłodszym ze wszystkich masowych substytutów cukru.
Dodatkowo, daje przyjemne uczucie chłodzące, gdy rozpuszcza się w ustach.